Sos śliwkowy [PRZEPIS] Sos śliwkowy [PRZEPIS]

Jak zrobić sos śliwkowy? [PRZEPIS] (© sxc.hu)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Jak zrobić sos śliwkowy? [PRZEPIS] Składniki: śliwki, jabłka, cebula, ocet, cukier

Sos śliwkowy [PRZEPIS]


Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 2 kg jabłek antonówek
- 0,5 kg cebuli
- 1/3 szklanki octu (10%)
- szklanka cukru
- po płaskiej łyżeczce soli, ostrej papryki, mielonych goździków, imbiru i cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Umyte śliwki drylujemy, jabłka i cebulę obieramy. Jabłka, śliwki i cebule przepuszczamy przez maszynkę, przelewamy do rondla, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy na niewielkim ogniu po 1–2 godziny przez dwa dni.

Sos rozlewamy do słoików, pasteryzujemy ok. 10 minut.



Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na slask@naszemiasto.pl Najciekawsze opublikujemy!



Nie tylko sos śliwkowy. Zobacz inne przepisy


Przepisy kulinarne

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!