Szybkie i łatwe przepisy na ciasta wielkanocne. Każdy może je zrobić [PRZEPISY]
Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Baba pomarańczowa Składniki: mąka tortowa (1 szklanka), mąka ziemniaczana (0,5 szklanki), jajka (5 szt.), cukier (1 szklanka), proszek do pieczenia (1 czubata łyżeczka), margaryna (250 g), skórka drobno starta z trzech pomarańczy. Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – cały czas ubijając, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz skórką pomarańczową i całość mieszamy. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i delikatnie ubijamy. Wylewamy ciasto do wysmarowanej formy, pozostawiając kilka łyżek ciasta, do którego dodajemy 2 łyżki kakao. Mieszamy resztę ciasta z kakao i polewamy zawartość formy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 45-55 minut. Po wyjęciu ostudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem.