Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

Pierwsza sesja Rady Miasta w Skaryszewie. Ślubowanie radnych i burmistrz [ZDJĘCIA]

Pierwsza sesja Rady Miasta w Skaryszewie. Ślubowanie radnych i burmistrz [ZDJĘCIA]

Finał 6. edycji „Sanatorium miłości”. Ostatnia randka i rozmowa z Martą Manowską

Finał 6. edycji „Sanatorium miłości”. Ostatnia randka i rozmowa z Martą Manowską

Polecamy

Uwielbiasz spektakularne widoki? To musisz zobaczyć te klify w Polsce

Uwielbiasz spektakularne widoki? To musisz zobaczyć te klify w Polsce

Problemy w łóżku? To serce może wysyłać sygnały ostrzegawcze. Uważaj i uniknij zawału

Problemy w łóżku? To serce może wysyłać sygnały ostrzegawcze. Uważaj i uniknij zawału

Pierwsza matura unieważniona! Dlaczego? Szef CKE zdradza szczegóły

Pierwsza matura unieważniona! Dlaczego? Szef CKE zdradza szczegóły