Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kruche babeczki z budyniem i owocami. Smakują jak w najlepszej cukierni i przypominają dzieciństwo. Wypróbuj tradycyjny przepis z lat 80.

Redakcja
Kruche babeczki z budyniem i owocami to przysmak, który pamiętamy z dzieciństwa
Kruche babeczki z budyniem i owocami to przysmak, który pamiętamy z dzieciństwa Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Wielu z nas zajadało się w dzieciństwie kruchymi babeczkami z budyniem i owocami. Zamiast kupować je w cukierni, przygotuj je w domu, według przepisu z lat 80. Są lekkie jak chmurka, słodkie, idealne na dwa kęsy. Będą hitem urodzin, rodzinnych uroczystości i domowych imprez karnawałowych.

W skrócie

Kruche babeczki z budyniem i owocami to znany jeszcze z lat 80. przysmak, który do dziś możemy znaleźć w większości cukierni. Nie trzeba go kupować – bardzo łatwo zrobimy babeczki w domu, na rodzinną uroczystość, Dzień Babci, czy urodziny. Podstawą tego pysznego deseru jest oczywiście kruche ciasto, a także pyszny krem budyniowy. Współcześnie babeczki sprzedaje się często z francuskim kremem cukierniczym patissiere. Oczywiście do wypełnienia można używać różnych kremów, np. z białej czekolady.

Chciałam jednak zaproponować wam tradycyjne kruche babeczki, które pamiętam z lat 80., kiedy zamiast kremu używało się zwykłego budyniu i galaretki. Jest to dużo prostsze do wykonania i przywodzi miłe wspomnienia z dzieciństwa. Przepis, z którego korzystałam, pochodzi z książki Marzenny Kasprzyckiej „Kuchnia polska”, wydanej w 1987 roku.

Kruche babeczki z budyniem i owocami – przepis jak za dawnych lat

Składniki:
Na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • kostka masła,
  • 2 żółtka,
  • pół szklanki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • mleko,
  • opakowanie ulubionej galaretki,
  • ulubione owoce (zimą np. borówki amerykańskie, brzoskwinie).

Polecam także: Kultowa wuzetka na rodzinne spotkania

Jak przygotować pyszne kruche babeczki z owocami?

  1. Najpierw przesiałam mąkę do miski, dodałam masło, żółtka i cukier puder.
  2. Ciasto wyrobiłam nożem, a potem zagniotłam dłońmi. Zawinęłam w kulę i włożyłam na pół godziny do lodówki.
  3. Podzieliłam ciasto na pół, a każdą z nich uformowałam w długi wałek o średnicy 3 cm.
  4. Pokroiłam każdy wałek na plastry, którymi wyłożyłam małe foremki do babeczek, wysmarowane tłuszczem.
  5. Piekłam babeczki 15 minut w temperaturze 220 stopni. Zostawiłam do ostygnięcia.
  6. Ugotowałam budyń na mleku i także zostawiłam, aby ostygł.
  7. Przygotowałam galaretkę wg przepisu na opakowaniu, ale zredukowałam ilość wody o 1/3.
  8. Pokroiłam owoce na małe kawałeczki.
  9. Babeczki napełniłam chłodnym budyniem, nałożyłam na nie owoce i polałam tężejącą galaretką.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kruche babeczki z budyniem i owocami. Smakują jak w najlepszej cukierni i przypominają dzieciństwo. Wypróbuj tradycyjny przepis z lat 80. - Strona Kuchni

Wróć na skoczow.naszemiasto.pl Nasze Miasto