Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Pożegnanie Szwargi początkiem rewolucji w Rakowie? Niepewna przyszłość kolejnych osób

Pożegnanie Szwargi początkiem rewolucji w Rakowie? Niepewna przyszłość kolejnych osób

Borussia pokonała PSG w półfinale Ligi Mistrzów. BVB zagra ponownie na Wembley

Borussia pokonała PSG w półfinale Ligi Mistrzów. BVB zagra ponownie na Wembley

Polecamy

Matura 2024 z matematyki. Co będzie na egzaminie? ARKUSZE CKE oraz ODPOWIEDZI

Matura 2024 z matematyki. Co będzie na egzaminie? ARKUSZE CKE oraz ODPOWIEDZI

Pierwsza matura unieważniona! Dlaczego? Szef CKE zdradza szczegóły

Pierwsza matura unieważniona! Dlaczego? Szef CKE zdradza szczegóły

Ten makaron ze szparagami i kurczakiem zrobisz w mig. Prosty i pyszny obiad

Ten makaron ze szparagami i kurczakiem zrobisz w mig. Prosty i pyszny obiad