Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kto nie powinien jeść pomarańczy? Te pyszne cytrusy mogą niektórym zaszkodzić. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Już jedna pomarańcza pokrywa ponad 100 proc. dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C. Ponadto jest smaczna i niskokaloryczna. Niestety nie każdy może cieszyć się jej smakiem, bo u niektórych osób jedzenie tych cytrusów może powodować nieprzyjemnej dolegliwości, a w rzadkich przypadkach prowadzić do poważnych konsekwencji.

Spis treści

Kobieta wąchająca pomarańcz
Pomarańcze należy wyszorować pod bieżącą ciepłą wodą, aby pozbyć się resztek pestycydów i konserwantów. stefamerpik/Freepik

Zobacz w naszej galerii, komu i dlaczego mogą zaszkodzić pomarańcze

Komu szkodzi jedzenie pomarańczy?

Dzienne zalecane spożycie błonnika wynosi od 25 do 30 gramów, a jedna porcja pomarańczy dostarcza 3,6 grama. Zjedzenie kilku owoców w ciągu dnia przy dodatkowym spożyciu np. orzechów, nasion i zbóż oraz innych warzyw i owoców, które również zawierają błonnik, może doprowadzić do nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego.

Także u osób o wrażliwych żołądkach i ze skłonnością do biegunek, po zjedzeniu większej ilości cytrusów może dojść do wystąpienia:

  • wzdęć,
  • gazów,
  • biegunki,
  • bólów brzucha.

Ze względu na dużą zawartość witaminy C pomarańcze jedzone w dużych ilościach mogą prowadzić do biegunki, nudności, wymiotów, zgagi, wzdęć lub skurczów, a nawet do bólów głowy i bezsenności.

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Pomarańcze to słodkie soczyste cytrusy, które łatwo włączyć do codziennej diety. Szczególnie chętnie sięgamy po nie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy zastępują w naszej diecie rodzime, sezonowe owoce.

Są cenione nie tylko za smak, ale także za bogactwo składników aktywnych – przede wszystkim kwasu askorbinowego. Zawierają też inne silne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, pomagają zwalczać stany zapalne i wspierają układ odpornościowy. Są wśród nich m.in. flawonoidy, które dodatkowo wspomagają pomagają obniżyć poziom lipidów i złego cholesterolu we krwi.

Więcej o wpływie pomarańczy na układ krążenia przeczytasz tu: Pij go codziennie, a Twoje serce Ci podziękuje

Wszystkie odmiany pomarańczy bogate są w witaminę C, błonnik oraz składniki mineralne tj. magnez, wapń i potas oraz kwas foliowy i tiaminy. Ze względu na taki zestaw substancji aktywnych, sok pomarańczowy polecany jest sportowcom.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kto nie powinien jeść pomarańczy? Te pyszne cytrusy mogą niektórym zaszkodzić. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie - Strona Zdrowia

Wróć na skoczow.naszemiasto.pl Nasze Miasto