Wyborne cafe affogato to pomysł na pyszny deser po obiedzie. Pobudza, chłodzi i świetnie smakuje. Poznaj przepis na znany, włoski specjał

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Cafe affogato to idealne połączenie gorącego espresso i zimnych lodów
Cafe affogato to idealne połączenie gorącego espresso i zimnych lodów 123rf/zdjęcie ilustracyjne
Mocna, gorąca kawa i zimne, słodkie lody. To prosty przepis na pyszny włoski deser, jakim jest cafe affogato. Ten rarytas pobudza, ale również chłodzi. W ciepłe popołudnie nie ma nic lepszego. Wypróbuj nasz przepis na cafe affogato z dodatkiem składnika, który podkręci smak deseru.

W skrócie

Włosi kochają kawę i piją ją na wiele sposobów, nic więc dziwnego, że przyrządzają także pyszne desery z jej dodatkiem. Jednym z nich jest cafe affogato, co możemy tłumaczyć jako „utopione w kawie”. Zatopione są w tym przypadku lody, czyli najlepsze, co możemy sobie wymyślić. Tradycyjnie do cafe affogato używa się klasycznego, gorącego espresso oraz lodów waniliowych lub śmietankowych. Już samo to połączenie sprawia, że wielu z nas cieknie ślinka. Zamiast espresso można także przyrządzić kawę cold brew. Włosi uważają, że najlepszym zakończeniem obiadu jest mocne espresso oraz słodki deser. Cafe affogato sprawdza się więc doskonale jako kombinacja obu tych rzeczy.

reklama

Polecam także: Taką kawę na zimno przed wojną pili wszyscy. Poznaj przepis na mazagran

Są znane wersje włoskiego deseru, do którego dodaje się kieliszek likieru kahlua lub amaretto. Niektórzy dodają do klasycznego deseru kostki lodu. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by urozmaicić cafe affogato odrobiną domowego sosu karmelowego. My proponujemy prostą wersję cafe affogato z dwóch składników, ale za to nieco urozmaiconą. Przygotujesz ją z espresso oraz lodów o smaku tiramisu. Dzięki temu otrzymasz słodki deser bez konieczności dodawania do niego syropów smakowych czy likieru.

Cafe affogato - przepis na wyśmienity deser z kawą i lodami

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 porcje espresso z kawy ziarnistej Baristado Brazil Crema 100% Arabica,
  • 2 kulki lodów tiramisu Royal Gusto.

Jak zrobić cafe affogato?

  1. Najpierw przygotowałam w kawiarce dwie porcje mocnego espresso.
  2. Przygotowałam dwie niskie szklanki o grubym szkle.
  3. Do każdej szklaneczki nałożyłam porcję lodów o smaku tiramisu.
  4. Lody zalałam gorącym espresso i natychmiast podałam. Cafe affogato jest najlepsze od razu po przygotowaniu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyborne cafe affogato to pomysł na pyszny deser po obiedzie. Pobudza, chłodzi i świetnie smakuje. Poznaj przepis na znany, włoski specjał - Strona Kuchni

Wróć na skoczow.naszemiasto.pl Nasze Miasto