Zioła w ogrodzie - dla smaku, zdrowia i urody. Polecamy 15 ziół, które warto mieć i podpowiadamy, jak je uprawiać i wykorzystać
Majeranek, czyli lebiodka majeranek
Przyprawa, którą znamy pod nazwą majeranek to gatunek lebiodki, czyli lebiodka majeranek (Origanum majorana). Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale jej miejsce w polskiej kuchni jest dobrze ugruntowane (wielu nie wyobraża sobie grochówki czy żurku bez właśnie majeranku).
Majeranek należy do ziół wspomagających trawienie, ale ma też działanie uspokajające, pomaga także przy przeziębieniach i katarze. Ma działanie antyseptyczne (pomaga w gojeniu ran, uszkodzeń jamy ustnej, bólu gardła).
Uprawa. Majeranek można posiać w marcu na rozsadę lub od połowy kwietnia do gruntu. Sadzonki, czy to samodzielnie przygotowane, czy kupione, sadzi się po połowie maja, bo roślina nie jest odporna na mróz. Dlatego w Polsce uprawia się ją jako roślinę jednoroczną (w cieplejszym klimacie występują i odmiany jednoroczne, i wieloletnie). Majeranek musi mieć słońce i zaciszne miejsce, z próchniczą, przepuszczalną ziemią, koniecznie wapienną. Dobrze ją zasilić kompostem.