W skrócie
Przetestowaliśmy pączki z wielu zakątków Polski. Redakcja Strony Kuchni i zaprzyjaźnieni z nią dziennikarze wskazali najciekawsze propozycje na tłusty czwartek, które warto było zjeść do porannej kawy. Zapytaliśmy również naszych obserwatorów w mediach społecznościowych o ulubione słodkości do zjedzenia na koniec karnawału.
W galerii możecie zobaczyć pączki zjedzone w redakcyjnej degustacji
Pączki z lokalnych piekarni
Widać, że większość redaktorów i redaktorek wybierała pączki z lokalnych piekarni. Tradycyjnie były to pączki z różą. Jednak nie zabrakło wśród nas poszukiwaczy oryginalnych zestawień smakowych. Pojawiają się np.: pączki z kremem pistacjowym, który jest prawdziwym hitem ostatnich miesięcy zauważalnym w wielu deserach. Ich cena wahała się między 4 a 9 złotymi. Wpływ na ich koszt miał także rodzaj nadzienia.
Tanie pączki z dyskontu spożywczego
Nie oszukujmy się, że część osób nie ma czasu pójść do tradycyjnej piekarni lub cukierni i wybiera miejsce, które ma po drodze do pracy lub do szkoły, gdy odprowadza dzieci. Takie pączki z Biedronki czy Lidla są dość tanie w porównaniu z klasycznymi słodkościami na tłusty czwartek. W Biedronce można kupić 12 sztuk pączków w kartonie za 4,99 zł. W przeliczeniu jeden pączek wynosi około 41 groszy. Niestety nie spełnił oczekiwań naszej testerki Elizy, która za największą wadę uznała gumowate ciasto z bezsmakowym nadzieniem. Chociaż na plus oceniła jego ogólny wygląd i obfite oprószenie cukrem pudrem. Znacznie lepiej oceniane od pączków w kartonie oceniono smak pączków z adwokatem za 2,39 zł za sztukę i pączki z nadzieniem różanym za 1,25 zł. Mimo że degustatorka Monika stwierdziła, że ciasto było suche, to były lepsze niż ze zbiorczego opakowania.
Domowe pączki na tłusty czwartek
W tłusty czwartek Polacy nie wyobrażają sobie odmówić zjedzenia chociaż jednego pączka. Przed cukierniami i sklepami spożywczymi ustawiaj się kolejki. A jeśli miejsce cieszy się wyjątkową renomą lub oferuje niecodzienne nadzienie, to w kolejce można stać nawet godzinę. Dla tych łasuchów, którzy nie mają ochoty stać w kolejce, a także doceniają wysokiej jakości składniki, proponujemy zrobić je samodzielnie. Mogą to być tradycyjne pączki z różą, albo ekspresowe pączki na mascarpone. Koszt tych pączków najtrudniej oszacować, jednak liczy się kultywowanie kulinarnej tradycji i tworzenie rodzinnych wspomnień. A te są bezcenne.
W naszej galerii możesz poznać subiektywne opinie redakcji i naszych czytelniczek. W szczególności była to ciekawa próba poznania gustów i smaków dostępnych w różnych częściach Polski.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?